VIND I SEJLENE I ØRESTAD

8. februar 2010

Kom til byparken i Ørestad og oplev kunstværket WINDSAILS - en stor sejlkonstruktion, der er skabt som en hyldest til vinden og Ørestad.

 

Windsails i Ørestad

Det er arkitekten Jes Vagnby, der har skabt WINDSAILS efter idé af kunstneren Charles Morrow, og ifølge arkitekten kan københavnerne – udover blot at nyde synet af den markante skulptur - forvente sig en sanselig stærk oplevelse af vindens kraft.

“Du kan lade sig omslutte af sejlene, bevæge sig gennem et lyd- og lyslandskab, der reagerer på vindens bevægelse og retning. De kan stille sig i læ bag sejlene, nyde medvind eller lade sig blæse igennem i en vindtunnel. De kan se op, mærke suset og lade sig påvirke af de skiftende stemninger”, siger arkitekt Jes Vagnby, der også fortæller, at installationen er en slags barometer, der kunstnerisk udtrykker vejrets omskiftelighed.

Udover sejlkonstruktionen er den særlige lyssætning også en del af værket. Lyssætningen, der skabt af unge design- og konstruktørstuderende under ledelse af Illumenarts, vil udfordre publikum til at lege med skygge og lys – og giver sågar mulighed for, at lave nogle enorme skyggebilleder på sejlene. Lyset er tændt hver dag fra kl. 6 til 8 om morgenen og igen fra kl. 17 til 22 om aftenen.

Windsails i Ørestad

WINDSAILS er skabt specielt til Ørestad og ifølge arkitekten udfordrer værket Ørestads skala og vindforhold.

“Projektet tilbyder nye lag til oplevelsen af Ørestad. ”Midlertidighed” er ét af disse lag, udtrykt både i kunstværkets midlertidige levetid, materialerne og i den flygtige karakter som oplevelsen af projektet kan have. Én dag står man i læ bag sejlene mens vindens suser i dem – en anden dag står Windsails med en stoisk ro mens de hvide sejlflader reflekterer den tidlige morgensol”, siger Jes Vagnby.

By & Havn arbejder for at skabe levende bydele, der er gode at bo og arbejde. Selskabets adm. direktør, Jens Kramer Mikkelsen, har smugkigget under generalprøverne på WINDSAILS og er meget begejstret:

“Det er en smuk skulptur, der jo netop forandrer sig hele tiden efter vejr og vind. Den klæder Ørestad godt. I virkeligheden kan man godt blive lidt ked af, at New Yorkerne også har lagt billet ind på skulpturen, så den ikke kan blive i Ørestad lidt længere”, siger Jens Kramer Mikkelsen.

WINDSAILS er en del af den 3-årige LYSLYD projekt, der siden 2008 skabt mange kunstværker til Ørestad og de ni andre kommuner, der er involveret i projektet.

Windsails i Ørestad

Om LYSLYD
LYSLYD er et projekt, der udvikler nye koblingsmuligheder mellem kommuner, virksomheder og kunstnere, som arbejder med lys, lyd og nye medier. Det sker over en treårig periode (2008-2010) - i et samarbejde mellem JUUL|FROST arkitekter, Seelite, Moto, By & Havn, Wonderful Copenhagen, Københavns Internationale Teater, ti kommuner i regionerne Hovedstaden og Sjælland samt en række øvrige samarbejdspartnere.

LYSLYD er støttet med midler fra Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Region Hovedstaden, Region Sjælland samt de deltagende kommuner og partnere.
Se mere på www.lyslyd.com

Pressekontakt:
Pressechef i By & Havn, Pernille Garde Abildgaard, T: 2916 0586

Windsails i Ørestad

Kort om LYSLYD i februar 2010:

  • Albertslund: Den hollandske kunstner Tamar Frank sætter lys på stiforløbet Skolegangen.
  • Herlev: Kunstnerne Helle Hove og Iben Brøndum tager udgangspunkt i Paul Gernes’ udsmykning af Herlev Hospital i deres lysinstallation på Den Blå Sti.
  • Høje-Taastrup: Kunstnerduoen F L Y V S K skaber en lysende installation i Hedehusene, styret af et interaktivt bordtennisbord.
  • Roskilde: Interactive Spaces ved Alexandra Instituttet skaber et ekko af byen på Roskilde Bibliotek.
  • Køge: Den franske kunstnergruppe groupedunes iscenesætter busterminalen med lys, lyd og video.
  • Frederiksberg: Den danske kunstner Armsrock iscenesætter rummet omkring Bispeengbuen med en række mandshøje ”lystegninger” i samarbejde med virksomheden Moving Ads.
  • Haraldsgadekvarteret: Den svenske lyskunster Åsa Frankenberg udvikler i samarbejde med elever på Iqra Privatskole en videoprojektion i Hermodsgade på Nørrebro.
  • Helsingør: Den danske kunstner Jesper Kongshaug skaber en lysende rute gennem den centrale, historiske del af Helsingør, hvor lysnedslag iscenesætter byrummet. NB! Åbner først 25. februar.
  • Gribskov: Den tyske kunstner Helga Griffiths skaber en lys- og lydinstallation i Remisen i Gilleleje, der trækker på data fra havet og skaber sanselige og interaktive lys-og lydbølger.
  • Ørestad: Den danske arkitekt Jes Vagnby har sammen med unge lysdesignere fra netværket Ungt Lys samt den amerikanske lydkunstner Charlie Morrow skabt installationen ”Windsails”, der reagerer på vindens bevægelser.

Pressekontakt


Pressen er velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen, der kan være behjælpelig med yderligere information, illustrationer, baggrundsmaterialer og lignende. Vi bestræber os på at kunne give en hurtig tilbagemelding på pressens henvendelser.

 

Kontaktpersoner:


Carsten Arlund

Redaktør - billedredaktør

E: ca@byoghavn.dk

T: 2075 1701Lotte Rosenholm

Kommunikationskonsulent

E: lot@byoghavn.dk

T: 3057 8206