KØBENHAVNERNE ELSKER ØRESTADS NATUR

14. december 2011

Ørestads ufriserede natur er københavnernes favorit. En ny undersøgelse viser, at Ørestads naboer, Amager og Kalvebod Fælled, er københavnernes yndlingsområde, når det kommer til naturen i byen.

 

Hellere vildtvoksende buske og naturlige stier end velplejede plæner med yndige bede. Sådan lyder dommen fra københavnerne i en ny undersøgelse af livsstil og naturkvalitet i byrummet fra Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet. 

Netop ved Ørestad finder man den mangfoldige natur, der har fået lov at passe sig selv. De fleste af beboerne kan skue ud over de ca. 2.200 hektar store naturområder, som ligger omkring Ørestad, og som er hjem for råvildt, frøer, fugle og massevis af planter. Derfor ligger Amager- og Kalvebod Fælled også øverst på listen over københavnernes yndlingsnaturområder. 

”Det er generelt kendetegnende for de byboere, vi interviewede, at de godt kan lide mangfoldigheden i byrummet. Det skal ikke være for pænt og velfriseret,” siger Lars Kjerulf Petersen, seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet.

Den utæmmede natur giver ifølge ham rum for flere sanseoplevelser end den velplejede. Sammen med det rigere dyre- og planteliv følger massevis af forskellige dufte, farver og lyde, og en af undersøgelsens konklusioner er, at byboerne oplever, at de får et rigere liv, når de har naturen tæt på. Og det er især kombinationen af by og natur, som gør københavnerne glade.

”Det handler om det ene øjeblik at kunne sidde på en café og få minutter efter at være på eksempelvis Amager Fælled midt i en mangfoldig natur. Det er variationen og de massevis af oplevelser, naturen rummer,” forklarer Lars Kjerulf Petersen.

Også sundere at bo tæt på naturen
Naturen giver muligheden for at komme væk, og københavnerne bruger udelivet til hygge, afslapning og motion. Men naturen gavner også økosystemet i byen og gør det sundere for byboerne.

”Den varierede natur renser luften og kan også hjælpe til ved at opsuge vandet efter skybrud. Det er både en gevinst i forhold til at beskytte vores miljø og til stor gavn for de mennesker, som bor i byen,” fortæller Lars Kjerulf Petersen.

”Der er ingen tvivl om, at adgangen til naturen er et vigtigt argument for alle, der er flyttet til Ørestad. Netop kombinationen af at der er let adgang til København City med bl.a. Metroen, samtidigt med at man kan bo med de nærmest uendelige vidder udenfor hoveddøren. Det er unikt for en by i Københavns størrelse, at man har de muligheder,” siger By & Havns planchef Kirsten Ledgaard, der selv bor i Ørestad City. 

Mange undersøgelser har tidligere vist, at det er sundere at bo tæt ved et varieret naturområde end i for eksempel Københavns brokvarterer. Der er renere luft, mulighed for udfoldelse og motion og så er det afstressende, blandt andet fordi der er mindre støj. 

Realdania har finansieret projektet Livsstil og naturkvalitet i byrummet.


Billederne: Årstiderne på Amager- og Kalvebod Fælled giver mulighed for masser af aktiviteter året rundt. Kontakt Carsten Arlund for at modtage billeder i høj opløsning til pressebrug.  

Pressekontakt:
Redaktør i By & Havn, Carsten Arlund
T: 2075 1701
E: ca@byoghavn.dk 

 

 

Pressekontakt


Pressen er velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen, der kan være behjælpelig med yderligere information, illustrationer, baggrundsmaterialer og lignende. Vi bestræber os på at kunne give en hurtig tilbagemelding på pressens henvendelser.

 

Kontaktpersoner:


Kristian Wederkinck Olesen

Kommunikationschef

E: kwo@byoghavn.dk

T: 3053 5004


Carsten Arlund

Redaktør - billedredaktør

E: ca@byoghavn.dk

T: 2075 1701Lotte Rosenholm

Kommunikationskonsulent

E: lot@byoghavn.dk

T: 3057 8206