KØBENHAVNS NYE UNIVERSITET SKYDER OP I ØRESTAD

17. august 2011

Der er fuld fart på Søndre Campus, hvor det gamle KUA bliver forvandlet til fremtidens universitetsområde. Om få år vil tusindvis af studerende have deres hverdag her, men lige nu hamrer, svejser og murer 180 håndværkere dag og nat for at skabe Københavns nye vidensbydel i Ørestad Nord.


Netop nu bliver rammerne for fremtidens studieliv i Ørestad Nord skabt. Om et par måneder er al betonen støbt, og de rå skeletter til auditorier, klasselokaler, kontorer og kantiner står færdige. Konturerne tegner sig til det nye Søndre Campus, som dækker over alle Københavns Universitets bygninger i Ørestad på Amager, der kommer til at sprede sig over 110.000 kvm.

Det gamle KUA blev bygget i 1972, og det var oprindeligt kun meningen, bygningerne skulle stå i 15 år. Alligevel endte der med at gå næsten 40 år, før der for alvor blev taget hul på planerne om et nyt universitet.

En stor del af de eksisterende bygninger bliver dog genbrugt, blandt andet kommer de studerende til at kunne nyde udsigten over byen fra flere store terrasser med haver, som bliver skabt ovenpå tagene af det gamle KUA. Man genbruger også mange af de gamle trapper fra sydenden af bygningerne. Man svejser dem ovenpå trapperne i nordenden.

En central del af Søndre Campus bliver en gade kaldet Ramblaen, som skal lede fodgængere og cyklister fra Islands Brygge Metrostation ind på universitetsområdet og videre ind i Ørestad Nord.

”Det er en ny hovedindgang til hele bykvarteret fra den kollektive trafik. Det betyder også, at hele bykvarteret kommer til at hænge bedre sammen med Islands Brygge og resten af København,” siger Kresten Bloch, byplanchef i By & Havn.

Midt i campusområdet skal et stort torv skabe plads til liv. Derfor har man har valgt at lægge køkkenerne i forlængelse af de udendørs områder, så der nemt vil kunne laves udeservering og på den måde skabe et hyggeligt og livligt område.

På byggepladsen bevæger mænd med gule og hvide hjelme sig mellem hinanden, mens en transistorradios popmusik giver rungende genlyd i den rå beton og blander sig med høje bankelyde.

Anders Wede er byggeleder på pladsen, og han fortæller, at selv om byggeriet skrider hurtigt frem, er alt ikke gået som planlagt.

”Skybruddet i begyndelsen af juli gav os store problemer. En udgravning blev fyldt med vand, og dele af de opsatte gipsvægge blev ødelagte, og vi måtte bruge rigtig meget tid på at suge vand op. Nogle steder var der 2,5 meter, men faktisk er det lykkedes os at holde tidsplanen nogenlunde,” siger Anders Wede, som er byggeleder på projektet.

Det Humanistiske Fakultet skal efter planen flytte ind i de nye bygninger med udgangen af 2012, og man forventer, at de studerende starter semesteret i februar 2013. Det juridiske og teologiske fakultet følger efter i 2015.

Projektet er opdelt i 13 entrepriser, som ledes af en byggeledelse fra Arkitektfirmaet Arkitema, som også har stået for projekteringen af byggeriet, i samarbejde med Ingeniørfirmaerne EKJ & Balslev.

For yderligere information:
Kommunikationschef i By & Havn
Pernille Garde Abildgaard
T: 2916 0586
M: pga@byoghavn.dk

Pressekontakt


Pressen er velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen, der kan være behjælpelig med yderligere information, illustrationer, baggrundsmaterialer og lignende. Vi bestræber os på at kunne give en hurtig tilbagemelding på pressens henvendelser.

 

Kontaktpersoner:Kristian Wederkinck Olesen

Kommunikationschef

E: kwo@byoghavn.dk

T: 3053 5004


Carsten Arlund

Redaktør - billedredaktør

E: ca@byoghavn.dk

T: 2075 1701Lotte Rosenholm

Kommunikationskonsulent

E: lot@byoghavn.dk

T: 3057 8206