LYSETS DAG I ØRESTAD

11. november 2011

To store lysbegivenheder rammer Ørestad i den kommende uge. Guerrilla Lightning overdøver mørket og skaber spektakulære lyssætninger på tirsdag. Dagen efter afholdes den anerkendte konference Lysets Dag. Det er ikke tilfældigt, at arrangementerne finder sted netop i Ørestad, hvor der altid har været stor fokus både på den midlertidige og permanente belysning i byrummene. Arrangørerne bag begivenhederne håber, at Lysets Dag kan udvikle sig til en egentlig lyskunst-biennale i Ørestad.

 

 

Mørket omslutter os allerede en stor del af døgnet, men den 15. og 16. november er der spot på lyset i Ørestad. Eventen Guerrilla Lightning er en spektakulær lyskrig, der bliver udkæmpet på tre udvalgte steder i bydelen, og dagen efter vil nogle af verdens mest anerkendte lyseksperter gæste konferencen Lysets Dag i IT- Universitetet.

Både på konferencen og til eventen er der fokus på, hvordan lys kan skabe oplevelser og gør byrummene både smukkere, sjovere og mere trygge.


Billederne i dette nyhedsbrev stammer fra
tidligere events i Ørestad med fokus på lys

”Ørestad skaber nogle rigtig gode rammer for både Lysets Dag og Guerrilla Lighting. Der er tænkt stor arkitektur, og det indbyder også til at tænke stort i forhold til lys,” siger direktør Kenneth Munck fra Dansk Center for Lys, der er en af arrangørerne bag Lysets Dag.

Kenneth Munck har store ambitioner for Lysets Dag, som han gerne ser bidrager til en egentlig biennale for lyskunst i Ørestad – på linje med kunstbiennalen i Venedig. Det vil sige, at begivenheden skal finde sted hvert andet år med forskellige kuratorer fra gang til gang.

”I forhold til ambitionen om at udvikle en lyskunst biennale i Ørestad er det oplagt at afholde Lysets Dag netop hér. Det er en spændende ambition, som Lysets Dag spiller godt sammen med,” siger Kenneth Munck.

I Ørestads korte historie har der allerede været mange events, hvor belysning har spillet hovedrollen. Også den permanente belysning i Ørestads byrum er gennemtænkt lige siden arkitektvirksomheden ARKKIs masterplan for området.

I 2004 vandt Ørestad således ’Årets udelyspris’ for sit smukke og gennemtænkte belysningsanlæg. Dengang begrundede juryen det med, at ”Bydelen har sin helt egen karakter, og det er belysningen på fornemmeste vis med til at understrege. Det meget enkle og overbevisende belysningskoncept binder de mange forskellige bebyggelser, pladser, gader og parkområder sammen til en let forståelig helhed.”

I By & Havn glæder udviklingschef Rikke Faaborg Jarmer sig over, at de to lysprojekter finder sted i Ørestad:

”Vi ser lys som et designelement på linje med enhver anden form for møblering, og netop i forhold til lyssætning er der enorme potentialer i den store skala og de store vidder, som Ørestad rummer. Samtidig har Ørestad allerede et unikt fundament for at arbejde med lys – der er tonsvis af viden og kompetencer i kraft af IT-Universitetet og Københavns Universitet, Søndre Campus, og der er mange typer byrum at arbejde med. Derfor ser vi det også som en fantastisk mulighed at være med i en fremtidig lyskunst biennale i Ørestad,” siger Rikke Faaborg Jarmer.

Om konferencen Lysets Dag 2011 d. 16. november
Siden 2003 har Dansk Center for Lys hvert andet år afholdt konferencen Lysets Dag for arkitekter, designere og andre, som arbejder med lys. Denne gang bliver konferencen afholdt i Ørestad under temaet ’Light and Atmosphere’, hvor der er fokus på det kreative mere end det lystekniske. Fokus vil være på, hvordan lys kan bruges til at skabe oplevelser og stemning, og hvordan lysvirkemidler fungerer i byrummet og i bygninger.

Syv internationale arkitekter og lysdesignere vil fortælle, hvordan de arbejder kreativt med lys. Blandt andre kan deltagerne møde de to superarkitekter Greg Lynn, som af Time Magazine er blevet udråbt som et af de 100 mest innovative mennesker i det 21. århundrede, og Keith Bradshaw, som har arbejdet på prisvindende projekter i Abu Dhabi, Tokyo og på Operaen i København. Desuden bliver Den Danske Lyspris 2011 uddelt på konferencen. Altså den samme pris, som Ørestad vandt tilbage i 2004.

Læs mere om Lysets Dag 2011: http://www.lysetsdage.dk

Om Guerrilla Lighting d. 15. november
Tirsdag aften bliver der skabt eksperimenterende lyssætninger i byrummet, når 50 lysfolk indtager Ørestad. Dansk Center for Lys arrangerer Guerrilla Lighting – en lyskrig, hvor tre professionelle lysdesignerteams har valgt hver deres mål og skabt et midlertidigt lysdesign, som udfordrer vores opfattelse af, hvordan en moderne by kan belyses. Målene kan for eksempel være en bygning, et parkudsnit eller en plads, og som i enhver anden guerillakrig er målene hemmelige, indtil angrebene sker. På selve aftenen får 50 frivillige studerende, arkitekter, lysdesignere, belysningskonsulenter og andre lysinteresserede hver deres lygte i hænderne. Belysningerne kan kun ses i fem minutter, hvorefter hæren drager videre til det næste sted. De forskellige lysdesigns bliver dog fotograferet, så de kan bruges i den videre debat om, hvordan vi belyser vore byområder.

Dansk Center for Lys arrangerer en guidet tur for alle interesserede til de tre angrebsmål. Mød op ved hovedindgangen til IT-Universitetet, Rued Langgards Vej 7, kl. 19. Guerrilla Lighting har tidligere ramt blandt andre London, Helsinki, Istanbul og Belfast.

Læs mere om lyskrigen: http://www.centerforlys.dk/nyheder_fuld.php?id=384

Guerrilla Lightning ledes af Dansk Center for Lys i samarbejde med Martin Lupton og Sharon Stammers fra Light Collective i Storbritannien. Eventen er blevet til med støtte fra Københavns Universitet, Osram samt By & Havn.

Pressekontakt


Pressen er velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen, der kan være behjælpelig med yderligere information, illustrationer, baggrundsmaterialer og lignende. Vi bestræber os på at kunne give en hurtig tilbagemelding på pressens henvendelser.

 

Kontaktpersoner:


Carsten Arlund

Redaktør - billedredaktør

E: ca@byoghavn.dk

T: 2075 1701Lotte Rosenholm

Kommunikationskonsulent

E: lot@byoghavn.dk

T: 3057 8206