Ørestads navne er med til at give identitet

26. november 2012

I en ny bydel har man som beboer et stort behov for at udvikle sine egne traditioner og sin egen identitet. I Ørestad spiller hus- og vejnavnene en særlig rolle i den udvikling.

I Ørestad er vejnavnene opkaldt efter abstrakte malere, anerkendte arkitekter og kontroversielle forfattere. Husene har navne som 8TALLET, Horisonten og Sejlhuset. Bydelens beboere har taget de karakteristiske husnavne til sig – og det er et eksempel på, hvordan beboerne er med til at forme Ørestads egenart.

”En ny bydel er nødt til at opdyrke sine egne traditioner fra bunden. I Ørestad har bygningernes fysiske fremtoning skabt et særligt tilhørsforhold for beboerne, som ser deres hus som meget mere end bare mursten. Mange ejendomme er små vertikale landsbyer i sig selv og giver beboerne fornemmelse af at høre til et meget specifikt sted,”  siger Rikke Faaborg Jarmer, der er udviklingschef i By og Havn og arbejder med at udvikle Ørestads identitet.

Huset uden navn
Lise Thorsen sidder i Borgerrepræsentationen for Socialdemokraterne og bor på Edvard Thomsens Vej i et af de få huse uden et navn. Det er Arbejdernes Andels Boligforening, der har opført det let genkendelige byggeri med mange små vinduer, men for de fleste er det en ukendt adresse i universet af 8-taller og VM-huse.

”Traditionen herude er jo, at husene har et navn, og det er en måde at identificere sig med sit hus på. Men jeg kan ikke bare sige, at jeg bor på Edvard Thomsens Vej 9, for det er der ingen, der aner, hvor er,” siger Lise Thorsen.

Lise Thorsen er selv en af de beboere, som benytter sig af chancen for at sætte sit præg på bydelen. Hun har taget initiativ til en konkurrence, der skal navngive huset på Edvard Thomsens Vej og sætte det på landkortet som endnu en af Ørestad karakteristiske bygninger.

”Konkurrencen henvender sig primært til os, der bor i huset, men vores naboer må også have nogle tanker om, hvad bygningen ligner,” siger Lise Thorsen, som selv har overvejet navnen Bikuben inspireret af de mange små vinduer.

Og netop initiativet fra beboerne er central i arbejdet med at forme Ørestads identitet.

”Når man bygger på en bar mark, er udfordringen blandt andet, at der ikke på forhånd findes historie, byrum, mødesteder eller aktiviteter. Derfor er det helt essentielt, at beboerne selv involverer sig i arbejdet med at skabe den bydel, som de bor eller arbejder i. Jeg ser det som et velkomment initiativ, at en beboer forsøger at sætte skub i naboernes kreativitet,” siger Rikke Faaborg Jarmer fra By og Havn.

Veje opkaldt efter frontløbere
I Ørestad er størstedelen af vejene opkaldt efter internationalt anerkendte kunstnere fra det 20. århundrede. De er alle personligheder, som har været frontløbere på deres område og på forkant med deres samtid som for eksempel Karen Blixen og Arne Jacobsen. Den samme pionerånd oplever Lise Thorsen blandt sine medbeboere.

”Jeg har kigget ind udefra i flere år og mest set på Ørestad med arkitektoniske øjne. Nu, hvor jeg selv bor her, kan jeg virkelig fornemme stemningen. Det er et nybyggersted, som rigtig mange beboere er engageret i at få det op og køre, fordi her ikke er nogen forhistorie. Man er med til at starte noget op – det er identiteten,” siger Lise Thorsen, der tidligere boede på Amager som nabo til Ørestad.

Hvad skal huset hedde?
Har du en idé til, hvad huset på Edvard Thomsens Vej skal hedde, så download denne stemmeseddel. Læg stemmesedlen i afdelingsbestyrelsens postkasse på kontoret i stuen på Edvard Thomsens Vej 9A senest den 1. december. Vinderen præmieres med en overnatning på Cabinn Metros øverste etage inklusiv morgenmad. Præmien kan også benyttes på et af Cabinns andre hoteller i Danmark. 

Pressekontakt


Pressen er velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen, der kan være behjælpelig med yderligere information, illustrationer, baggrundsmaterialer og lignende. Vi bestræber os på at kunne give en hurtig tilbagemelding på pressens henvendelser.

 

Kontaktpersoner:


Carsten Arlund

Redaktør - billedredaktør

E: ca@byoghavn.dk

T: 2075 1701Lotte Rosenholm

Kommunikationskonsulent

E: lot@byoghavn.dk

T: 3057 8206