Flot pris til øerne i sivegaden

21. november 2013

De tre øer i kanalen ved sivegaden i Ørestad City har vundet Københavns Kommunes pris ”Gode og smukke bygninger og bymiljøer”.

Gennem mere end 100 år har Københavns Kommune én gang årligt præmieret gode og smukke bygninger og bymiljøer. Målet er at inspirere bygherrer til at investere i god arkitektur og arkitekter i at yde deres bedste. Og det er netop, hvad øerne i Ørestad City, som er tegnet af arkitekterne Open Research Team (ORT) og med By & Havn som bygherre, er et eksempel på.

De tre træøer i kanalen under metrohøjbanen giver mulighed for at komme helt tæt på kanalens vandspejl og opleve kvarteret på en ny måde. De skaber både mulighed for ophold i byrummet og plads til aktiviteter og leg. Ligesom de også giver lettere adgang på tværs af kanalen og er sjove og naturlige mødesteder i bydelen.

Prisen fra Københavns Kommune tildeles både bygherre, arkitekt og bygningsværket. 

By & Havn har som sagt været bygherre på øerne, som stod færdige i efteråret 2012. De er vinderforslaget fra den åbne projektkonkurrence ’Byrum for livet’, som blev udskrevet i 2011 af By & Havn, Grundejerforeningen Ørestad City, Ørestad Vandlaug og Metroselskabet. By & Havn har finansieret projektet med støtte fra Vandlauget og har nu overdraget øerne til Grundejerforeningen Ørestad City og Vandlauget, som er ansvarlige for drift og vedligehold.

Hos arkitekterne bag øerne er der glæde over prisen:

”Øerne har haft den helt rigtige effekt med at skabe en intim sfære i området og har således sat sit aftryk som et anderledes supplement Ørestad City. Vi er både glade og stolte over modtagelsen af denne pris, og det har stor betydning for os at blive præmieret af Københavns Kommune." siger Anna Bisgaard-Nøhr, partner i Open Research Team.

Øerne får prisen med følgende begrundelse (uddrag):

"Øerne er resultatet af en åben konkurrence, der havde som målsætning at styrke bylivet i Ørestad. Samtidig var det et stort ønske at kombinere arkitektonisk kvalitet, originalitet og lang holdbarhed. Denne målsætning må siges at være opfyldt.

Øerne vandt på deres enkelhed. Med et utroligt flot og sikkert greb, tager øerne fat i Ørestads store skala, men de formår også at fungere individuelt som små arkitektoniske perler, der taler til mennesker og hverdagsliv.

Ved at fokusere på vand, natur og nye muligheder er øerne med til at styrke Ørestads eksisterende kvaliteter. Øerne spreder sig som ringe i vandet, kravler op på land og inviterer til at blive brugt. Den ovale form og de naturlige materialer skaber sammenhæng mellem øerne og står i kontrast til bydelens modernistiske arkitektur. Den oplevelse forstærkes yderligere af belysningen og de små svømmende haver.

Arkitekterne har arbejdet med konsekvens og med stor motivmæssig disciplin. Det er simpelthen et enkelt, poetisk og smukt projekt."

Bedømmelsesudvalget består af medlemmer fra Kultur- og Fritidsudvalget, tre sagkyndige, hvor de to er udpeget af Akademisk Arkitektforening og én er udpeget af Dansk Ingeniørforening, Stadsarkitekten samt Kultur- og Fritidsborgmesteren.

De tre øer i kanalen har skabt gode rum for ophold og leg på centrale steder i Ørestad, lige ved siden af både boliger, skole, bibliotek, café og restaurant.

 

”Øerne har skabt bedre rum for ophold og leg på et meget centralt sted i Ørestad. Sivegaden er blevet aktiveret som et rigtig godt sted at opholde sig. Områdets Skole- og gymnasieelever og de mange beboere langs sivegaden har taget øerne til sig som nye opholdsarealer og legeredskaber. Det er dejligt at se,” siger adm. direktør Jens Kramer Mikkelsen, By & Havn.

Foruden de tre øer i Ørestad City blev Trollbeards domicil, Vester Voldgade, Børnekulturhus Ama'r, fornyelse af Fælledparken og restaurering af Dannerhuset præmieret af Københavns Kommune. Tidligere vindere af prisen er blandt andet Ørestad Skole, DR’s koncerthus, VM Bjerget, bydelen Sluseholmen og boligbyggeriet Metropolis i Sluseholmen.

Pressekontakt


Pressen er velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen, der kan være behjælpelig med yderligere information, illustrationer, baggrundsmaterialer og lignende. Vi bestræber os på at kunne give en hurtig tilbagemelding på pressens henvendelser.

 

Kontaktpersoner:


Carsten Arlund

Redaktør - billedredaktør

E: ca@byoghavn.dk

T: 2075 1701Lotte Rosenholm

Kommunikationskonsulent

E: lot@byoghavn.dk

T: 3057 8206