Året der gik i Ørestad

2. januar 2014

2013 var et begivenhedsrigt år i Ørestad, hvor blandt andet 1000 nye beboere og flere virksomheder flyttede ind, arkitekturpriser blev uddelt, nye caféer åbnede og grundstenen til Københavns kommende multiarena blev lagt. Tag med tilbage
gennem årets største begivenheder i Ørestad.

Et år med prisbelønnet arkitektur
Året begyndte med to arkitekturpriser til Ørestadsprojekter. Prisen ’Årets Arne’ blev i januar uddelt af Arkitektforeningens lokalafdeling i København, og ’Store Arne’-prisen gik til Ørestad Skole og Bibliotek tegnet af KHR Arkitekter, mens ’Lille Arne’ gik til de tre øer i kanalen langs sivegaden i Ørestad City. By & Havn har været bygherre på øerne, som er tegnet af ORT– Open Research Team. Arne-prisen – opkaldt efter arkitekt Arne Jacobsen - går til ’såvel udførte værker som initiativer, der har løftet arkitektur i Storkøbenhavn i det forgangne år’.

I november fik øerne i sivegaden igen anerkendelse, da Københavns Kommunes pris ”Gode og smukke bygninger og bymiljøer” gik til de tre træøer. Her lød begrundelsen blandt andet, at ved at fokusere på vand, natur og nye muligheder er øerne med til at styrke Ørestads eksisterende kvaliteter, idet øerne spreder sig som ringe i vandet, kravler op på land og inviterer til at blive brugt.

Flere beboere i Ørestad
2013 var også året, hvor 1000 nye beboere flyttede til Ørestad og fik indbyggertallet til at stige med 14 procent, så der nu – ni år efter, at de første beboere flyttede ind – bor ca. 8.500 mennesker i bydelen. Nogle af de nye beboere flyttede ind i det spritnye rækkehuskvarter Radiorækkerne i Ørestad Nord, hvor de første 23 huse af i alt 86 stod klar i oktober. 

Interessen for at bo i Ørestad er blevet så stor, at ejendomsmæglerkæden Home mangler boliger at sælge i Ørestad. Liggetiden på lejligheder i bydelen er mere end halveret siden 2012, ligesom priserne er steget markant, og fra Home lød begrundelsen, at Ørestad er kommet ind i en fase, hvor bydelen har fået et solidt fundament, som fungerer: Folk kender hinanden, skolen og beboernes sociale netværk fungerer, der findes caféer, man kan mødes på efter arbejde, og så er der kommet en idrætsklub, hvor man kan smutte ned og dyrke sin sport. 

Og når det sociale netværk i høj grad trives i Ørestad i dag, er det ikke kun som følge af de fysiske rammer med blandt andet den nye café Habengut og restauranten Rambla i Ørestad City i 2013. Det er nemlig også de mere usynlige former for netværk, der blomstrer i Ørestad. Relationerne og bylivet trives, lyder det fra ørestadsbeboerne, som oplever at dele en lyst til at præge bydelen og skabe Ørestads egen identitet. Det viser sig i netværk og fællesskaber, lige fra nabohjælpsgrupper til foto- og madklubber - og en lynhurtigt voksende idrætsforening med egen idrætsfestival, som for første gang blev afholdt i maj 2013. 

Der er ingen tvivl om, at der er en stor interesse for at dyrke idræt i Ørestad. Derfor var det også en glædeligt, at Københavns Kommune i 2013 fandt penge til opførelsen af en lethal på grunden ved siden af VM Bjerget. 

Nord Architects har lavet en foreløbig visualisering af hallen, der kommer til at indeholde to multibaner, en klatrevæg, en lille sal og foyer (opvarmet) og et opholds- og legeområde.

2013 var også året, hvor Danmarks længste street art kunstværk blev opført på den 271 meter lange grå væg, der danner bagsiden af Bella Center – men som samtidig vender ud mod sivegaden i Ørestad City. Det var den spanske kunstner Hyuro, der vandt en konkurrence udskrevet af Københavns Kommune, med værket ’in / between’, der viser en kronhjort i bevægelse.

Nye virksomheder til Ørestad
Flere virksomheder besluttede også at flytte til Ørestad i 2013.

I juni rykkede Q8 ind på 3.000 kvadratmeter i Fairway House på Arne Jacobsens Allé i Ørestad City med ca. 250 medarbejdere. Virksomheden havde hidtil haft domicil i Birkerød, men i sensommeren 2012 fusionerede Q8 med det svenske OKQ8, og den samlede virksomhed er nu en af Skandinaviens største brændstofaktører. Derfor ønskede virksomheden at placere sig strategisk nær Øresundsbroen.

Det samme besluttede den schweiziske koncern Nestlé i 2013. Nestlés nordiske hovedkontor flytter i foråret 2014 ca. 230 medarbejdere til knap 6.000 kvadratmeter kontorlokaler - også i Fairway House. Byggeriet rummer i alt næsten 15.000 kvadratmeter, så Nestlé kommer til at indtage cirka 40 % af huset, hvor Regus House, Grünenthal Denmark, Sony DADC Copenhagen, PPD Denmark, Nordkranen, Dansk Tele & It Support og Expeditors Denmark i forvejen har kontor. 

Også rejseselskabet Spies valgte i 2013 at flytte kontormøbler og medarbejdere til Ørestad. I september lukkede Spies sin salgsbutik ved Vesterport Station og rykkede til Neroporthuset i Ørestad City. Senere fulgte også det administrative personale i Nansensgade med, så i alt 90 medarbejdere fik ny arbejdsplads. Flytningen blev blandt andet begrundet i den fordelagtige beliggenhed i stueetagen af Neroport over for shoppingcentret Fields, der hvert år besøges af over syv millioner kunder.

Ørestad Syd tager form
Især i Ørestad Syd har udviklingen taget fart i 2013. Indbyggertallet er steget med 62 procent, og beboere, medarbejdere og gæster i området har fået deres eget miljørigtige p-hus med plads til 690 biler på Robert Jacobsens Vej. Og i løbet af den kommende tid vil mange nye byggepladser vokse frem i Ørestad Syd. 

Der er allerede kommet en ny integreret daginstitution i midlertidige lokaler på Asger Jorns Allé med plads til omkring 200 børnehave- og vuggestuebørn, og i begyndelsen af 2014 forventer Domea at påbegynde opførelsen af 50 almene boliger i den østlige del af Ørestad Syd på hjørnet af Robert Jacobsens Vej og Ejler Billes Allé. Byggeriet rummer 50 to-, tre- eller fireværelses lejligheder – alle med altan eller terrasse. I 2014 går også boligudvikleren JM Danmark i gang med at bygge omkring 150 ejerlejligheder med 3-4 værelser i en karré med enten syv eller otte etager. Byggeriet, der kommer til at ligge nord for boligbyggeriet 8TALLET, bliver opdelt i fire etaper, og første etape, som forventes påbegyndt i 2014, vil omfatte 43 ejerlejligheder, og hele boligprojektet forventes afsluttet i 2017-2018. Derudover går det svenske ejendomsselskab Fastighets AB Balder sammen med den danske ejendomsudvikler Arkitektgruppen i 2014 i gang med at opføre 205 familie- og ungdomsboliger på byggefeltet ved siden af 8TALLET ved Kalvebod Fælled. I det samme byggefelt ligger i forvejen rækkehusbyggeriet Stepperne og ejerboligbyggeriet Skovhuset, som har 33 lejligheder klar til indflytning 15. januar 2014. Desuden har Arkitektgruppen påbegyndt et byggeri af 81 udlejningsboliger for boligselskabet AAB i samme byggefelt.

 

Grundstenen til Københavns nye arena blev lagt
2013 var året, hvor grundstenen til Copenhagen Arena – Københavns nye multiarena – blev lagt i den nordlige del af Ørestad Syd. Dermed var første skridt taget mod en realisering af CPH Arena, der forventes at stå klar til brug i begyndelsen af 2016. Selve byggepladsen er 31.000 kvadratmeter stor – svarende til fem fodboldbaner. Den færdige arena får plads til 15.000 siddende og stående tilskuere til kultur- og musikarrangementer, og til sportsbegivenheder som for eksempel håndboldkampe vil kapaciteten være 12.500 tilskuere.

Generelt har årets sidste måneder været præget af stigende aktivitet i Arenakvarteret. Udover skøjtehal og daginstitution forberedes der til byggerier af almene såvel som private boliger, og de første spadestik forventes at blive taget ultimo 2014.

Indvielse af det nye KUA
I september blev 2. etape af Københavns Universitets Søndre Campus i Ørestad Nord taget i brug af 5.000 studerende og 500 ansatte. KUA2, som det nye byggeri kaldes, er skabt med en moderne og imødekommende arkitektur, og selvom man ikke er universitetsstuderende, er man velkommen indenfor til en kop kaffe i caféen eller et kig i boghandlen.

Ved forvandlingen af det gamle KUA har man blandt andet ’vendt’ universitetet, så det ikke længere har hovedindgang mod Njalsgade og København men indad mod vidensbyen Ørestad Nord og det kommende Universitetstorv. Det 39.000 kvadratmeter store KUA2 er ligesom nabobygningen KUA1 opført med naturstenen travertin på facaden. KUA1 er tegnet af KHR Arkitekter, mens det nye KUA2 er tegnet af Arkitema. Samme arkitektfirma tegner også 3. etape – KUA3, som er under opførelse ved siden af og vil stå færdigt i 2016/2017. Samtidig med KUA3 vil det kommende Universitetstorv blive skabt. Torvet skal være et væsentligt omdrejningspunkt for det færdige universitet og for hele kvarteret Ørestad Nord. Pladsen bliver dobbelt så stor som Københavns Rådhusplads, men området bliver opdelt i en række funktioner og vil byde på forskellige muligheder og oplevelser med mindre haveanlæg, en multiscene osv.

Pressekontakt


Pressen er velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen, der kan være behjælpelig med yderligere information, illustrationer, baggrundsmaterialer og lignende. Vi bestræber os på at kunne give en hurtig tilbagemelding på pressens henvendelser.

 

Kontaktpersoner:


Carsten Arlund

Redaktør - billedredaktør

E: ca@byoghavn.dk

T: 2075 1701Lotte Rosenholm

Kommunikationskonsulent

E: lot@byoghavn.dk

T: 3057 8206